Handige tools als leerkracht
Als (toekomstige) leerkracht leer je steeds meer werken met de moderne technologie. Dit is heel erg handig als je lessen in elkaar wilt zetten. Er zijn verschillende mooie tools die je in kan zetten. Zo kan je unieke powerpoints maken, interactieve leeractiviteiten vinden en zelfs AI inzetten in je lessen. Ik ben op onderzoek gegaan en heb een aantal tools voor jullie op een rijtje gezet.
Canva
Canva is een van mijn favoriete tools om in te werken. Je kan verschillende projecten starten zoals: powerpoints, posters, werkbladen, video’s etc. Ik gebruik Canva om originele powerpoints te maken voor mijn lessen. Ook is het erg gemakkelijk om werkbladen te maken. Zelf heb ik de betaalde versie, daar kan je heel erg veel mee. De gratis versie is ook heel erg fijn, je kan er veel mee.
Neem vooral eens een kijkje op Canva.
Prowise
Prowise is een hele bekende tool onder basisschoolleerkrachten. Als je eenmaal de tool doorhebt merk je dat je veel kanten op kan. Zo kan je het gebruiken als opstart van de dag, waarbij je op het digibord neerzet wat de planning is en welke taken de leerlingen kunnen doen. Ook kan je gemakkelijk afbeeldingen erin zetten die lessen kunnen aanvullen. Uitwerkingen maken voor sommen is ook mogelijk in Prowise. In Prowise zelf zijn er ook een aantal tools te vinden, zoals een klokje, het stoplicht of rekentools.
Prowise is een fijn programma dat zeker aan te raden is voor in het onderwijs.
Ideogram
AI komt steeds meer ons leven binnen druppelen, nog even en we kunnen niet meer zonder. Ideogram is een website waarbij je met behulp afbeeldingen kan laten ontstaan met de kenmerken die jij zelf intypt. De website is volledig gratis en hartstikke leuk om eens doorheen te scrollen. In de afbeelding hieronder heb ik bijvoorbeeld ‘frog eat pizza’ ingetypt. Met deze woorden zoekt en creëert AI een afbeelding die aansluit op je zoekterm. Het is goed om kinderen ook met deze tools te laten experimenteren en om kinderen bewust te maken van de realiteit van de afbeeldingen.
Mocht je dus opzoek zijn naar unieke afbeeldingen aansluitend bij jouw zoektermen, neem dan zeker een kijkje op Ideogram.
Gynzy
Op Gynzy kan je heel erg veel interactieve leermiddelen vinden. Denk bijvoorbeeld aan een thematisch memoryspel die je op de digibord open kan zetten en de kinderen kan laten spelen. Ook kan je vanuit Gynzy activiteiten doen waarbij je een link deelt en kinderen op hun eigen apparaat mee kunnen doen. Er staan heel veel leuke leermiddelen in die door andere zijn gemaakt, deze kan je inzetten in je eigen lessen. Natuurlijk kan je ook zelf een pagina ontwikkelen met een leeractiviteit. Hiervoor heb je een betaald account, maar dit is zeker de moeite waard.
Neem vooral eens een kijkje op Gynzy om zo inspiratie op te doen voor je lessen.
Padlet
Dit is een klassieker, de website waarbij je informatie kan verzamelen waarbij iedereen bij kan. Je kan een pagina aanmaken en een link delen, zo kan je kinderen de opdracht geven om informatie te zoeken en in de Padlet te zetten. Ook zijn er andere pagina’s die je aan kan maken, zoals een verjaardag pagina waarbij de hele klas een berichtje achter kan laten. Ook kan je een portfolio maken, heel erg veel opties die jij kan inzetten in je klas.
Padlet is een bekende tool die veel ingezet wordt bij oudere groepen en in het voortgezet onderwijs. In de gratis versie kan je 5 Padlets kosteloos aanmaken.
Kahoot
Met Kahoot kan je een leuke quiz maken. Je deelt de code met de leerlingen en zij kunnen de quiz in de klas maken. Op het digibord komt steeds een een vraag, de leerlingen kunnen op hun eigen apparaat het antwoord invullen. Het is een soort competitie omdat er aan het eind bekeken wordt wie de meeste vragen goed had. In de gratis versie kunnen nog maar een beperkt aantal leerlingen inloggen met de code helaas. Wél kan je de leerlingen in groepjes laten werken op één apparaat. Op de website kan je ook quizjes vinden die door andere mensen zijn gemaakt.
Ben je benieuwd welke tools nog meer handig zijn om in te zetten als leerkracht? Laat dit dan zeker weten, binnenkort volgt er een deel 2.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.