Zelf donuts maken
Iedereen kent ze wel: Donuts. Het woord donut betekent: zoet, gefrituurd broodje met een gat in het midden. Je kunt donuts kopen in de supermarkt of een special zaak maar daar zijn ze vaak behoorlijk duur, daarom ga ik jullie uitleggen hoe je zelf je eigen donuts kan maken.
- 60 ml warm water
- 10 gram gedroogde gist
- 3 eetlepels fijne tafelsuiker
- 250 ml lauwe melk
- 100 gram gesmolten boter
- 3 eireren
- 575 gram bloem
- plantaardige olie om in te frituren
- ronde bakvormen (1 met ongeveer 8 cm en 1 met 3,5 cm)
Stop de gist, melk, water en een eetlepel suiker in de kom, en ga het mengen. Laat deze kom 10 minuten apart, als het goed is gaat het een klein beetje schuimen. Voeg het gistmeel, de boter, bloem, eireren en de rest van de suiker toe en ga het kneden op een licht bebloemd oppervlakte. Vet nu een kom in en leg daar het deeg in. Dek de kom af met een theedoek en laat het 45-60 minuten reizen in een rustige ruimte, als het deeg is gestegen is het goed.
Maak van het deeg nu een lap van ongeveer 1 cm dik. Nu kan je met de bakvormen de vorm van een donut maken. Leg de donuts nu op een bakplaat en dek het af met een theedoek, en laat het 30 minuten reizen.
Verhit de olie in een pan met middelhoog vuur of je gebruikt de frietpan met 180 graden. Bak nu de donuts aan beide zijdes totdat het goudbruin word en laat ze dan uitdruipen op keukenpapier.
Als eerst heb je glazuur nodig, welke kleur kan je zelf kiezen. Je pakt een kommetje en doet er poedersuiker in, nu voeg je een paar druppels water toe en eventueel een druppeltje kleurstof. Je roert het tot een goed mengsel en dan kan je de donuts er in dopen. Leg daarna de donuts op een bord en je kan eventueel nog hagelslag of andere sprinkels er overheen strooien.
Dit was dan het recept om donuts te maken, veel succes en smakelijk.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.