
GLOW 2019
November dit jaar, 2019. De binnenstad van Eindhoven werd zoals jaarlijks helemaal verlicht. Verschillende projecten vonden zich plaats in de binnenstad. Kunstwerken waar mensen maanden lang hun best op hebben gedaan. Ook dit jaar ben ik gaan kijken wat voor projecten we ditjaar aantroffen. Van grote geprojecteerde beelden op kerken van kleine afbeeldingen gemaakt van lampjes. Ik zal ingaan op drie kunstwerken die mij aanspraken, die met mijn gevoel speelde en mij bijbleven.

Een project wat mij als eerst echt op was gevallen, was een kunstwerk van Gijs van Bon. Het lichtkunstwerk heet PING, een kuntwerk die refereert aan de manier hoe vroeger gecommuniceerd werd. Vroeger werden er rooksignalen, lichtsignalen of geluidsignalen gegeven om te communiceren met anderen. In een verstrekt park stond het kunstwerk van ongeveer 150 meter, het liet dus een soort commucatie zien. Geluid en licht gaven de bezoekers verschillende boodschappen. Soms kreeg je een rustgevend veilig gevoel erbij, maar aan de andere kant kreeg je soms een opdringerige angstgevoel. Soms waren de signalen kort, de andere keer hielden ze lang aan. Verschillende kleurtjes die strak in lijnen liepen, of soms door elkaar. Het was een beleving met ieder een eigen gevoel.
Het was een kunstwerk dat mijn ienieuwsgierigheid erg pakte en erg met mijn gevoel speelde.
Het volgende kunstwerk was geprojecteerd op het gebouw van De Witte Dame. De boodschap achter dit kunstwerk is dat wij moeten realiseren dat licht niet alleen invloed heeft op het leven maar ook op het klimaat. Het kunstwerk van Signify laat zien hoe wij, de mensen een stap dichterbij kunnen zetten naar een duurzamere wereld. Het verhaal laat zien dat licht niet alleen licht is, maar veel meer. Het is daarom ook gekoppeld aan de woorden van Gerard Philips, die deze woorden sprak: “Licht is leven, licht is blijheid, licht is feestelijkheid!”
Het is een erg indrukwekkend kunstwerk. Je staat voor een intens groot gebouw, waar jij als klein zelfstandig mens voor staat. Het is een verhaal, met beelden en muziek. In het voorprogamma wordt er een klein verhaal verteld, wat de aandacht van de bezoeker al erg trekt. Het speelt in op je gevoel. Als De beelden verschijnen wordt je overweldigend door wat je ziet. Je kan eigelijk niet stoppen met kijken, benieuwd wat er komen gaat. Het heeft indruk en laat een gevoel achter die je nog een tijdje bij je draagt.
Ik vind het verhaal achter het kunstwerk mooi, het is iets actueels. Het is goed dat ze mensen bewust willen maken op het feit dat we blij moeten zijn met wat we hebben, in dit geval het licht. Maar dat we ook moeten bedenken dat het invloed heeft op het klimaat, een gegatieve invloed.
Het laatste kunstwerk, Diving in the sea of colors, gaf mij een positief gevoel. In het kunstwerk willen ze mensen verbinden. Ze laten de bezoekers zich onderdompelen in hun eigen vertrouwde wereld, maar dan met een nieuw jasje. Overal waren kleuren te zien, op huizen, auto’s, bomen en zelfs de grond was kleurrijk.
Ik werd door het kunstwerk erg nieuwsgierig, nieuwsgierig naar wat er allemaal te zien was. Ik wou alles zien, maar ik wou ook weten waar de kleuren vandaan kwamen. De kleuren werden geprojecteerd op alles wat er stond. Ook de mensen die er liepen, waren kleurvol. Het gaf een vrolijke en nieuwsgierige sfeer. Het was indrukwekkend dat je ineens in een hele andere wereld terecht kwam, een werled die je in werkelijkheid niet zou zien. Een zee van kleuren.
Ook dit jaar was het een groot succes. Er kwamen veel mensen op af en dat was zeker te merken. Maar wat mij nou echt opviel, net als het voorgaande jaar, is dat er verschillende boodschappen worden overgebracht aan de mens. Duurzaamheid was een van deze boodschappen, de mens moet duurzamer gaan leven. Het is een feit waar mensen omheen kunnen blijven draaien maar het moet duidelijk worden. Licht is mooi, het geeft gevoel, gezelligheid. Maar het heeft ook negatief invloed op het klimaat.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.