Hoe bereid ik me voor op examens?

Al sinds het eerste jaar van de middelbare school kijk je toe naar dat ene moment wanneer de examens beginnen, een belangrijk moment in je leven. Maar is het nou echt zo belangrijk dat je je er druk om moet gaan maken? Nee. Het is gewoon een toets moment, en het voordeel daarvan is ook nog dat je eventueel nog een tweede kans hebt. Een toets valt toch gewoon makkelijk te doen? Mits je je er maar goed op voorbereid. Ieder persoon heeft zo zijn/haar eigen manieren om zich op examens voor te bereiden maar wat zijn nou mijn handige tips en weetjes? Dat ga ik jullie vertellen.

Begin op tijd
Om maar met mijn eerste tip te komen: begin op tijd.  Zodra je aan het feit denkt dat je moet gaan leren voor je examens heb je er al gelijk geen zin in, daarom moet je ook een beetje gemotiveerd zijn. Hoe eerder je begint hoe minder moeite en stress je hebt. Zorg er tenminste voor dat je al je moeilijke onderwerpen al vroeg naar boven hebt gehaald zodat je het alleen nog maar dagelijks hoeft door te nemen, zo voorkom je stress in de laatste dagen voor je examens.

Samenvatting
Mijn beste tip is toch wel om een samenvatting te maken, dit doe je gewoon door alleen belangrijke dingen op te schrijven. Bijvoorbeeld als je met biologie de zin hebt: “Enzymen zijn reactieversnellers, ze zorgen er voor dat er sneller een chemische reactie bij een stof ontstaat”. Hierbij hoef je eigenlijk alleen maar dit op te schrijven: Enzymen= reactieversneller—> snelle chemische reactie. Gebruik dus korte en begrijpelijke zinnen. Zodra je een samenvatting hebt geschreven ga je de allerbelangrijkste dingen markeren, en schrijf je vervolgens weer een samenvatting. Je schrijft dus steeds kleinere samenvattingen waarbij alleen nog de grote belangrijke lijnen in voorkomen.

Je eigen mondelingen overhoring
Dit is een tip die ik laatst nog tegen kwam, het werkt dus simpel: Je pakt je telefoon, neem jezelf op en lees de vragen voor bijvoorbeeld: “Wat zijn enzymen?”. Als je dan als je vragen hebt opgenomen ga je het dus afspelen, je beantwoordt dan dus je eigen vragen, dit kun je zo vaak doen tot je het allemaal weet. Oefen alleen niet steeds achter elkaar, doe het bijvoorbeeld een keer in de paar uur.

Poster maken
Voor sommige helpt het ook om een poster te maken. Je zorgt voor een groot A3 formaat papier en je maakt je eigen vrolijke poster. Gebruik allerlei kleuren en handige tekeningen die je uit je hoofd moet kennen, zo schrijf je alles op en geef je er ook nog een vrolijke boost aan. Kennis opschrijven heeft dezelfde waarde als dat je iets tien keer doorleest dus waarom zou je nou niet alles opschrijven?

Youtube
Een goeie vriend die je kan helpen om al je vakken goed te begrijpen is toch wel Youtube. Meestal wordt het op Youtube veel anders uitgelegd dan dat je docent dat op school doet, hierdoor kun je misschien iets dat je al het hele jaar niet snapt zo in een keer begrijpen. Het is gewoon simpel op te zoeken, als je bijvoorbeeld formules van wiskunde wilt weten zoek je het gewoon op in Youtube.

Het belangrijkste van leren is toch wel niet uren lang achter elkaar leren. Leren is natuurlijk belangrijk maar een pauze is net zo belangrijk, zorg dan ook dat je iets totaal anders gaat doen, zoals even naar de supermarkt, rondje wandelen met de hond of gewoon even heerlijk op de bank liggen tv kijken. Het is veel beter om vaker korte tijden te leren dan minder vaak uren lang bezig te zijn. Om hier maar een einde aan te breien: vergeet jezelf niet en maak er ook een beetje plezier van.

Geef een reactie